Kaarob – tervislik asendaja maiasmokkadele

Kaarob ehk Jaanikauna pulber on kõige uuem toode meie valikus. Kaarob on tubli asendaja suhkrule, shokolaadile, kakaole ja isegi kohvile. Suudab aidata meid veresuhkruprobleemide, liigse kolesterooli, kõhulahtisuse ning kaalulangetussoovide puhul. On mineraalide- ning kiudainerikas. Kaarobis on ka palju erinevaid vitamiine, nagu näiteks A- ja B2-vitamiinid, samuti kaltsiumi. Jaanikaunapulber sisaldab kolm korda rohkem kaltsiumi kui piim.

Hoolimata kergest ja mitte intensiivsest maitsest, sisaldab rikkalikult vitamiine ja mineraalaineid. Kaarob ehk jaanikaun on vitamiinide A, B1, B2, B3, ja D ning selliste mineraalainete rikas nagu kaltsium, fosfor, kaalium, magneesium, raud, mangaan, baarium, vask, ja nikkel. Seda kõike organismile optimaalses koguses.

Paljudes retseptides võib kakaopulbri julgelt rasvavaesema kaarobiga asendada. Ei sisalda oblikhapet, mida leidub sokolaadis ja mis teadaolevalt takistab kaltsiumi imendumist. Ei sisalda kakaos leiduvaid stimulante kofeiini ja teobromiini.

Sisaldab mitmeid antioksüdante ja palju kiudaineid, mis aitavad kontrolli all hoida kolesterooli ja veresuhkru taset. Sobib diabeetikutele ja gluteenitalumatusega inimestele.

Soovi korral võib jaanikauna pulbrit kasutada ka kofeiinivaba kohviasendajana.

Jaanikaun on kasulik ka hea figuuri loomisel ja hoidmisel. Olles vähese rasvasisaldusega ning looduslikult magus vähendab ta vajadust teiste magusate, kuid kaloririkaste maiustuste järele. Lisaks sellele, et jaanikaun ei sisalda kolesterooli, ta ka vähendab liigse kolesterooli omastamist organismis.

Parandab soolestiku motoorikat, kuna on väga rikas lahustumatute kiudainete poolt. Kaarobijahu on efektiivne vahend kõhulahtisuse korral, kuna ta suudab imada endasse toksiine, mis põhjustavad seedetrakti infektsioone. Kiirendab ainevahetust, keha liigselt stimuleerimata.

Väga väärtuslik on jaanikaun oma madala soodiumisisalduse ja kõrge (80 %-lise) proteiinisisalduse tõttu.

Teadlased soovitavad kaarobit tarvitada päevas minimaalselt 20 g.